- Onderzoekers ontdekten dat de hierboven afgebeelde optische illusie de pupillen doet verwijden, alsof ze moeten wennen aan het donker.
- De illusie geeft een idee van hoe de hersenen beelden verwerken.
- Wetenschappers denken dat de hersenen in dit geval worden misleid om te denken dat je een donker gat of een tunnel binnengaat.
- Lees ook: 14 foto’s die laten zien dat optische illusies in een landschap flink kunnen tegenvallen – het juiste moment en de perfecte hoek zijn essentieel
Zie je de donkere vlek in de afbeelding hierboven bewegen en uitzetten? Dat komt waarschijnlijk omdat je hersenen je pupillen verwijden.
Onderzoekers van de Universiteit van Oslo in Noorwegen en de Ritsumeikan Universiteit in Japan ontwikkelden deze optische illusie om te testen hoe de hersenen beelden in realtime waarnemen.
In een klein onderzoek onder 50 mannen en vrouwen ontdekten ze dat de pupillen van de meeste deelnemers verwijden als ze naar het beeld staren.
De bevindingen werden eind mei gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Frontiers in Human Neuroscience. Ze vormen een nieuw hoofdstuk in een groeiende hoeveelheid onderzoeksmateriaal die aantoont hoe de hersenen continu proberen om de informatie die ze van de ogen krijgen, in context te plaatsen, meldde The New York Times.
Pupillen verwijden zich gewoonlijk in een donkere omgeving, om de ogen te helpen meer licht op te nemen. Maar bij deze illusie is er "geen reden" voor het oog om van vorm te veranderen, "omdat er niets verandert qua licht", zei Bruno Laeng, auteur van de studie en hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Oslo, tegen The New York Times.
Laeng vertelde de krant dat de hersenen geen manier hebben om te beoordelen hoeveel licht er was toen het oog het beeld oppikte. Dus nemen ze voortdurend signalen op uit de omgeving, om te interpreteren wat ze zien.
Een voorbeeld van dit fenomeen was 'The Dress'-meme uit 2015, die gebruikers van sociale verdeelde in twee kampen: zij die de jurk in het blauw-zwart zien, en zij die de kleuren goud-wit zien.
Wetenschappers denken dat in het geval van de bewegende optische illusie de hersenen worden misleid om te denken dat je een donker gat of een tunnel binnengaat, aldus The New York Times.
Zie je de optische illusie niet? Geen zorgen, je bent niet de enige: 7 van de 50 deelnemers aan het onderzoek zagen ook gewoon een statische afbeelding.
De afbeelding is de laatste in een reeks van opvallende optische illusies ontwikkeld door Akiyoshi Kitaoka, een Japanse hoogleraar psychologie en een auteur van het artikel. Kitaoka is vooral bekend door zijn 'draaiende slangen'-illusie. Deze en zijn andere illusies zijn op zijn website te zien.